Älä juokse pennun perässä! Mene piiloon ja kutsu sitä, anna sen etsiä sinut.

Tänne! Aina, kun on todennäköistä, että pentu tulee luoksesi- kutsu sitä yllyttäen tule tule tule....

Nimi! Kutsu nimellä ja anna raksu.

Taskut täynnä! Varaudu, että palkinto on aina taskussa mukana. Anna heti, kun pentu tekee toivotulla tavalla.

Kiikuta pentu ulos aina, kun se on syönyt, herännyt ja heti leikin jälkeen. Oppivat nopeasti tekemään hätänsä ulos, kun siihen on mahdollisuus. Pentu ei pysty pidättämään, ennakoi.

Totuta pantaan. Muiden koirien kanssa leikkiessä panta pois!

Kielto EI! Tukista samalla kevyesti, että pentu oppii heti sanan merkityksen. Kehu, kun tekee oikein.

Rangaistus= jäähylle hetkeksi, pois lauman luota.

Johdattelu! Ole aina askeleen verran edellä, huijaa pentu toivottuun toimintaan. Esim. hampaiden käyttö käsiin tms. kielletty pureskelu- vaihda kohde leluun tai luuhun.

Ota luu  pennun suusta leikkien ja anna se heti takaisin.

Yksinolo! Opeta heti olemaan piteneviä hetkiä rajatussa tilassa yksin vaikka oletkin paikalla.

Ennakoi! Rajaa pennun tila esim. portein ettei se joudu vaaraan (sähköjohdot tms.) poissaollessasi.

Totuta kaikkiin lauman eläimiin, koneiden ääniin ym. uusiin asioihin olemalla itse rauhallinen.

Määrätietoisuus! Kynsien leikkaus, hampaiden ja korvien putsaus, harjaus, pesu ja samalla  # anaalirauhasten tyhjennys.....Leikkaa vaikka kynsi päivässä, mutta tee se!  Rapsutan varpaalla samalla, kun leikkaan, niin huomio kiinnittyy muualle. Meillä on jono toimenpiteisiin. Istun keskellä pihaa ja harjaan, leikkaan kynsiä, putsaan korvia....tulevat vapaaehtoisesti. Pois pääsee, jos kyllästyttää, mutta aloitettu juttu viedään loppuun asti. Yllätys....tulevat takaisin!

Käsittely! Opeta jo pentuna siihen, että antaa käsitellä ja koskea mistä tahansa. Pyydä puolituttuja "kopeloimaan" koiraa joka puolelta. Helpottaa elämää ison koiran kanssa eläinlääkärissä ja näyttelyissä.

Opeta seisomaan näyttelyasennossa aina, kun annat jotain. Hetki keskittyen paikallaan....

Hihnassa vetäminen - pysähdy! Matka jatkuu taas, kun ei vedä.

Ota pentu mukaan autoajelulle viikottain ja vie se julkisille paikoille hihnassa hetkeksi. Sosiaalista myös muihin koiriin jo pentuna.

Kunnioitus! Pystiffiä ei tarvitse alistaa eikä käskyttää! Sillä ei ole miellyttämisenhalua eikä palvelualttiutta. Se toimii kuin villieläin - välttää sitä mistä on huonoja kokemuksia. Molemminpuolinen kunnioitus saavutetaan johdonmukaisella ja määrätietoisella yhteiselolla.

Pystiffi  on hyvin itsenäinen rotu, joka arvioi luonnostaan kuka tai mikä on  uhka. Se pyrkii estämään yhteenoton olemuksellaan. Se asettuu oman lauman ja uhkan väliin poikittain- rauhoittaa tilanteen.
Hämärähaukulla se kertoo pedoille ettei kannata edes yrittää.... # ANAALIRAUHASET!
Opeta niiden tyhjentäminen jo pentuna .Peukalolla ja etusormella varovasti puristamalla tuntee, kun rauhanen alkaa tyhjentyä. Älä odota, että ne tulehtuu. Turhia antibioottikuureja ei kannata syöttää, koska ne eivät enää tehoa silloin, kun on oikea hätä!

RUOKINTA- merkillä ei niinkään ole väliä kunhan se on eläinkaupan jättirotujen ruokaa iän ja valmistajan ohjeen mukaan. Ei maitomarkkettien ruokia! Kulutus vaihtelee ja on yksilöllistä. Pennun kehitystä pitää seurata, että se saa tarpeeksi, mutta ei liian vähän. Näppituntuma= että kylkiluut tuntuu.

MADOTUS ennen rokotuksia ja 1-2x vuodessa

LONKKA JA-KYYNÄRKUVAUS 18 KK
Selästä voi samalla ottaa lisäkuvia vaikka niitä ei vaadita PEVISAan